Skip to content

th!nx 3.6: usability release

by Peter on augustus 8th, 2011

De afgelopen maanden heeft de ontwikkeling van th!nx allerminst stilgestaan. Tal van visuele, maar vooral functionele verbeteringen werden over de ganse applicatie aangebracht: bedrijven, contactpersonen, tags, filters, kolomweergave, notities, … In dit artikel geven we u een overzicht van al deze nieuwtjes.

Sleutelwoorden krijgen een centrale rol

Sleutelwoorden of tags zijn een prachtige manier om in alle vrijheid alle gegevens uit th!nx in door u gekozen categorieën onder te verdelen. Om deze feature wat meer in het daglicht te stellen bieden wij u nog steeds dezelfde vrijheid, maar suggereren we eveneens bestaande tags en maken we sleutelwoorden gemakkelijker op te zoeken doorheen de ganse applicatie.

Ingave van sleutelwoorden

Tot nu toe gaf u tags gewoon in een vrij tekstveld in. We merkten echter dat hierdoor een wildgroei van woorden optrad: soms werden synoniemen gebruikt, in sommige gevallen was zelfs de schrijfwijze van hetzelfde woord anders.

Wanneer u nu waarden in het veld ingeeft, zal th!nx u een lijst met suggesties geven van bestaande categorieën, zodat het aantal woorden beperkter wordt en iedereen binnen uw bedrijf dezelfde terminologie hanteert.

Het veld laat u nog steeds toe nieuwe tags toe te voegen: u geeft het nieuwe sleutelwoord in en gebruikt vervolgens komma of tab om de nieuwe categorie in het veld toe te voegen.

Tagcloud

Tags zijn geen nieuw begrip in webapplicaties, ze worden overal met veel succes gebruikt. U kon in th!nx al op een tag zoeken via het algemeen zoekveld door er “tag:” voor te zetten en u kon een tag aanklikken in de samenvatting van een bedrijf/persoon/project/… bovenaan om zo een lijst te krijgen van andere records die hetzelfde sleutelwoord hadden. Dit staat gekend als de tagcloud: een wolk van kernwoorden.

In th!nx 3.6 maken we het u nog makkelijker op tags te zoeken door u een overzicht te geven van alle gebruikte sleutelwoorden binnen de applicatie. In het algemeen zoekveld vindt u het welgekende tagsymbooltje terug als u deze functionaliteit binnen th!nx gebruikt. Wanneer er nog geen tags gebruikt worden, zal dit icoontje er niet staan!

Wanneer u op het icoontje klikt, verschijnt een alfabetische lijst van alle labels die u binnen th!nx gebruikt heeft. Naast elk label staat ook het aantal records waaraan de tag werd toegekend. Zo weet u ook onmiddellijk hoeveel items er zullen gevonden worden wanneer u een sleutelwoord aanklikt.

Opgepast: de tagcloud sluit zich door opnieuw op het icoontje te klikken!

De tagcloud vormt dan ook een mooie applicatie-overkoepelende aanvulling op de reeds aanwezige filterfunctie van th!nx.

Leveringsadressen invoegen uit CRM

Het veld “Leveringsadres” bij prijsaanvraag en bestelbon is een vrij tekstveld. Dit is een bewuste keuze: zo kan u perfect eventuele opmerkingen voor levering meegeven of een splitsing van de levering naar verschillende adressen bepalen. Toch is het in vele gevallen handig snel adressen die gerelateerd zijn aan de prijsaanvraag te kunnen opzoeken en invoegen in dit vrij tekstveld.

Boven het leveringsadres vindt u nu een kolomweergave mee van deze nuttige adressen: de divisie van het document, de klanten die aan het document gekoppeld zijn, de andere divisies binnen uw bedrijf en alle leveranciers. Zo kan u een bestelling maken van bijvoorbeeld drukwerk om deze vervolgens bij een andere leverancier af te laten werken en een deel bij een andere divisie en een ander deel bij de klant zelf te laten afleveren.

Merk op dat wanneer er verschillende adressen voor een klant, leverancier of divisie in th!nx ingegeven zijn dat u perfect een specifiek adres kan uitkiezen. Dubbelklikken op een bedrijf of adres voegt dit adres (en zelfs telefoon, fax en e-mailadres als die aanwezig zijn) toe in het vrij veld eronder. Zo kan u kiezen welke informatie u effectief wil opnemen in het leveringsadres. U kan bovendien zonder probleem meerdere adressen toevoegen, bijvoorbeeld in het geval van deelleveringen. De bestaande gegevens in het vrij veld worden nooit overschreven, het nieuwe adres wordt mooi onderaan toegevoegd.

Zoeken in kolomweergave

In de kolomweergave kon u in het verleden perfect een project of bedrijf terugvinden via de ingebouwde zoekfunctie van uw browser (Command-F of Control-F). De ene browser ging hier al wat gebruiksvriendelijker mee om dan de andere. In Google Chrome heeft men echter de algemene zoekfunctie veranderd en daardoor sprong de zoekfunctie niet meer naar de juiste plaats wanneer de gezochte term in een lange lijst stond. Om voor eens en voor altijd komaf te maken met de afhankelijkheid van de browserimplementatie heeft th!nx nu z’n eigen krachtige en meer gebruiksvriendelijke zoekfunctie binnen de kolomweergave.

U kan vanaf nu dus zoeken in kolomweergaves op plaatsen waar vaak lange lijsten van bijvoorbeeld lopende projecten of klantenlijsten terug te vinden zijn: de kalender, brongegevens, keuze van leveringsadres, … Het principe is heel simpel: onder de kolom staat een zoekveld (dat enkel toegankelijk is als er effectief iets kan opgezocht worden). U geeft hier gewoon een zoekterm in, of dit nu een projectnummer of een deel van de bedrijfsnaam is, th!nx zal de lijst verkleinen tot enkel de items waar uw zoekterm in voorkomt.

Kort maar krachtig

  • Nieuwe velden bij bedrijven: omzet, aantal werknemers, NACE code (met automatische tekstkoppeling), trends code, plaats in de top 100.000, lead (om aan te geven wie deze klant aanbracht). Uiteraard kunnen deze kolommen ook in de lijst weergegeven worden en als filterparameter dienen.
  • Deadline en klacht als type log items
  • Niet actieve bedrijven en contactpersonen zijn vanaf nu gedimd in de detailschermen van records (bedrijf, persoon, project)
  • Sticky notes van de klant verschijnen ook bij het project
  • Inactieve contactpersonen verschijnen niet meer bij het aanmaken van een project
  • Het kiezen van een contactpersoon bij een nieuw project is nu een lijstje in plaats van een vrij veld met suggesties
  • In de kolomweergave bevat de omschrijving van de factuur nu ook het factuurnummer
  • De brongegevens bij prijsaanvraag en inkomende factuur laten toe naast een lijst van de projecten ook vanuit de klant de lijn te zoeken.
  • Interne registraties kunnen nu ook op divisie gefilterd worden. Op deze manier kan u de registraties van een medewerker die voor verschillende divisies werkt exporteren per divisie.
  • Interne verantwoordelijke kan mee geëxporteerd worden met een project
  • Onze referentie en uw referentie zijn mee opgenomen in de kolommen van de lijst en er kan ook op gefilterd worden.
  • Bij het maken van een factuur is divisie nu het eerste veld om zo verwarring te vermijden met andere velden in het formulier die er van afhangen, zoals bijvoorbeeld de factuurdatum.
  • Correctie van export registraties per project wanneer er rond middernacht geregistreerd werd
  • Correctie twee maal “Onze ref.” bij wijzigen van factuurgegevens. Het label geeft nu correct “Uw ref.” weer.
  • Het algemeen zoekveld vindt nu ook records terug waarin spaties voorkomen.

From → thinx 3.6

No comments yet

Leave a Reply

Note: XHTML is allowed. Your email address will never be published.

Subscribe to this comment feed via RSS