Skip to content

De onzichtbare man

by Glenn on juni 13th, 2012

Als kind keek ik begin de jaren tachtig gefascineerd naar deze televisiereeks, en ook nu kijk ik eigenlijk heel gefascineerd naar onze ‘onzichtbare code’. Dat zijn geen bits en bytes die geschreven wordt door onze onzichtbare man, maar code die eigenlijk niet direct zichtbaar is voor de eindgebruiker: ze levert geen extra functionaliteit of interface bling bling op. Deze code vormt een bibliotheek van waaruit andere code gaat vertrekken; de motor van de applicatie als het ware. En geloof ons, thinx heeft tegenwoordig een pak paardjes onder de kap.

Een voorbeeld van zo’n stuk code is filterkit: met behulp van deze library kunnen we nu en in de toekomst heel eenvoudig complexe zoekmethoden toevoegen aan nieuwe modules van thinx. Jullie zijn er vast en zeker al mee in aanraking gekomen: de filters aan de rechterzijde, de volledig aanpasbare filters in het filtervenster, zonder filterkit zou thinx nooit zo flexibel en tegelijk snel kunnen opzoeken als nu het geval is. Filterkit neemt jullie parameters en zoekt zelf uit wat de meest optimale manier is om de filters op uw data toe te passen.

Een ander stuk onzichtbare code is report-kit. Oorspronkelijk werd deze bibliotheek ontwikkeld om u op een snellere manier meer rapporten uit thinx te halen. En hoewel report-kit nog niet volledig af is en ‘the best is yet to come”, plukken we intussen al elke week de vruchten van wat er tot nu toe reeds geprogrammeerd is aan deze code-bibliotheek. Zo werden vorige maand een aantal bestaande queries — zoekopdrachten in de database — van rechtstreekse database bevragingen naar bevragingen via report-kit omgezet wat zorgde voor een snelheidsboost van thinx (De informatie-snelweg). En ook de afgelopen weken kon Peter dankzij report-kit een aantal kolommen (voornamelijk wat betreft marges) toevoegen aan de tabs Projecten, Offertes, Order binnen de module projecten.

Zonder report-kit zou dit niet alleen veel meer werk geweest zijn, maar zou dit de snelheid van thinx negatief beïnvloed hebben. We nodigen jullie alvast uit om daar die kolommen eens te bekijken, ze zullen jullie zeker een beter inzicht geven in het rendement van jullie projecten.

Omdat nieuwe kolommen door onze lijsten op het einde toevoegd worden, staan sommige kolommen niet meer gegroepeerd in logische blokken als je reeds onzichtbare kolommen activeerde. Om alsnog een logische onderverdeling te krijgen kan je de kolommen in hun oorspronkelijke staat herstellen via de reset-knop onderaan de lijst.

 

We blijven thinx uitbreiden en de code-base wordt steeds groter en (vaak) complexer. Door het schrijven van generische bibliotheken lijkt het soms dat de ontwikkeling even stil ligt (of vertraagd is) omdat jullie niet onmiddelijk nieuwe (en spectaculaire) releases te zien krijgen. Maar net door het schrijven van die code kunnen toekomstige releases veel sneller ontwikkeld worden. Zo bleek uit onze enquête — waar we binnenkort de resultaten van publiceren — dat jullie de module ‘aanmaningen’ hoog in het prioriteitenlijstje gezet hebben. Door de report-kit is deze release in record tempo ontwikkeld: immers alles wat zeer complex is op vlak van queries naar de database kan nu via report-kit verlopen.

Hou dus zeker deze blog goed in het oog want na onze interne focustestingen mogen jullie deze module binnenkort ook in jullie thinx verwachten!

From → Algemeen, thinx 4.0

No comments yet

Leave a Reply

Note: XHTML is allowed. Your email address will never be published.

Subscribe to this comment feed via RSS