Skip to content

Klant- en divisiespecifieke prijzen

by Glenn on oktober 31st, 2014

De treebuilder is één van de handigste en meest gebruikte functionaliteiten binnen thinx: vaste prijzen, prijzen van medewerkers, templates voor standaard offertes (bv. huisstijl), het kan allemaal heel vlot en snel.

Hoewel het technisch mogelijk was om zelf specifieke prijzen voor een klant te definiëren had de huidige werkwijze een aantal nadelen, zo bleef het bijvoorbeeld steeds mogelijk om de prijzen van klant x ook bij klant y te gebruiken, of kon je het gebruik van de algemene prijzen niet verbieden…

In thinx 7.0 maken we hier komaf mee. Op heel eenvoudige wijze kan je prijzen specifiëren die enkel voor die klant gelden, je kan bepalen of de algemene prijzen nog wel of niet mogen toegepast worden voor die klant (of enkel de specifieke) en als kers op de taart kan je dit alles per divisie verder bepalen. Om het helemaal mooi te maken introduceren we ook een super eenvoudige manier om prijzen in de treebuilder te editeren (vroeger kon je dit alleen door die prijs binnen een project te slepen, aanpassen en dan terug in de treebuilder te zetten).

 

Editeren van prijzen in de treebuilder (divisie specifieke prijzen)

Bij bedrijven kies je de divisie waar je de prijzen voor wilt aanmaken/aanpassen. Werk je niet met verschillende divisies dan is er steeds 1 divisie met de naam van jouw bedrijf.

00 divisie en klantspecifiek

Hier zie je een nieuwe tab : “Prijzen” (1). In dit scherm zie je het huisje met de prijzen die voor deze divisie gedefinieerd zijn. Op de vertrouwde werkwijze (net als binnen projecten) kan je hier nu folders en lijnen aanmaken met prijzen voor deze divisie:

0 divisiespecifiek

Het is ook mogelijk om hier folders/lijnen te kopiëren uit een andere divisie en die aan te passen bv.: andere prijzenstructuur, andere volgorde, net iets andere omschrijving.

1 divisiespecifiek

 

Met deze functionaliteit wordt de klassieke treebuilder die we sinds versie 1.0 van thinx kennen een hoop gebruiksvriendelijker en krachtiger

 

Prijzen specifiek voor een bepaalde klant

Als we nu, ook weer binnen de lijst van bedrijven, een klant (of prospect kiezen) dan zien we ook daar de nieuwe tab “Prijzen”, maar hier ziet het bijhorende scherm er net iets anders uit.

We hebben bovenaan niet het klassieke huisje (wat al altijd symbool staat voor een divisie) maar een nieuw icoontje: een valiesje (1). Het valiesje staat symbool voor de prijzen die je ‘meeneemt’ voor die klant.

Binnen dit valiesje zie je alle divisies (2) waar deze klant lid van is (in te geven op de tab divisies van een bedrijf) en ook de ‘wild-card’ divisies (zie hier voor onze blog-post over het koppelen van klanten aan een divisie)

Als je de column view van de Treebuilder open klapt zie je alle divisies (3) met de daarbij horende folders en lijnen. Net zoals binnen projecten kan je prijzen uit de Treebuilder naar boven slepen (4) en dit worden dan prijzen specifiek voor die bepaalde klant. Je kan bovenaan zowel de prijs als de omschrijving aanpassen.

0 klantspecifiek

 

 

Onderaan bij de divisie staat de prijs nu gedimd.

2 divisiespecifiek

 

 

Dit is het normaal standaard gedrag: eenmaal je een specifieke prijs gedefiniëerd hebt voor een klant kan je de algemene prijs niet meer gebruiken voor die klant. Dit voorkomt mogelijke fouten. Immers, als je een specifieke prijs definieëert zal je die ook in 99,99% van de gevallen willen gebruiken. Maar ook voor die ene, zeer weinig voorkomende uitzondering waar je toch beide prijzen wilt gebruiken hebben we een oplossing voorzien. In de Treebuilder kan je bij die prijs met een rechter muisklik kiezen voor ‘Reset voor klant’ zodat hij ook weer beschikbaar wordt.

40 klantspecifiek

 

LET OP! Gebruik dit enkel als je echt specifiek wenst dat er zowel een algemene als klant-specifieke prijs gebruikt kan worden, anders loop je het risico dat men de algemene prijs gebruikt waar er een klantspecifieke gedefiniëerd is.

 

Uiteraard kan je de klantspecifieke prijs (en omschrijving) aanpassen op de klassieke manier, door deze bovenaan te selecteren:

50 klantspecifiek

 

De goede opmerker heeft bij de uitleg over divisie specifieke prijzen ook een icoon van een “valiesje” zien waar we geen woord over gerept hebben.. Dit valiesje staat er uiteraard niet toevallig maar dient om klant-specifieke prijzen de definiëren voor inter-divisie offertes. Stel, Divisie A is een productie bedrijf dat websites ontwikkelt, divisie B is een algemeen reclamebureau dat voor voor de aanmaak van zijn websites meestal (maar daarom niet altijd) beroep doet op divisie A. Divisie B is dus technisch gezien klant van divisie A, maar krijgt (omdat bv. beiden tot dezelfde holding behoren) klantspecifieke prijzen. Deze kunnen hier dus gedefiniëerd worden.

60 klantspecifiek

From → CRM, ERP, thinx 7.0, Tutorials

No comments yet

Leave a Reply

Note: XHTML is allowed. Your email address will never be published.

Subscribe to this comment feed via RSS